1. Sincronizare WiFi sau Bluetooth rapidă

Aceasta este una din cele mai simple şi utile aplicaţii pentru modulul NFC. Dacă aţi conectat vreodată două telefoane prin intermediul Bluetooth, ştiţi ce frustrantă poate fi experienţa. Ei bine, prin intermediul modulului NFC, sincronizarea se poate face în doar câteva secunde. Telefoanele se văd imediat între ele şi nu mai trebuie să introduceţi acele coduri de securitate. Şi cum principalul motiv pentru care sincronizezi telefoanele este ca să trimiţi poze sau clipuri, Google a introdus funcţia Google Beam. Pur şi simplu selectezi imaginea din galerie, alegi s-o trimiţi prin Beam şi apropii cele două telefoane. Modulul NFC permite conectarea rapidă prin Bluetooth şi apoi imaginea este trimisă. Ţineţi cont că transferul efectiv se face prin interfaţa Bluetooth.

2. Portofel virtual

Modulul NFC vă transformă smartphone-ul într-un portofel virtual. Nu va mai fi nevoie să aveţi la voi cardurile bancare. Informaţiile lor vor fi încărcate într-o aplicaţie securizată din smartphone, iar un sistem nou de POS-uri fără contact le va citi doar cu acordul dumneavoastră. Transferul scurt de date va fi intermediat de modulul NFC. La ora actuală există mai multe servicii ce oferă aceste facilităţi, inclusiv în ţara noastră. Unul din ele este Google Wallet. Din ce în ce mai multe bănci din lumea întreagă încheie parteneriate cu diverse companii pentru implementarea unor astfel de servicii.

În Bucureşti, sistemul de plată prin portofel electronic al călătoriilor pentru transportul în comun are la bază standarul RFID. Accesul la metrou se poate face cu plata directă de pe un card bancar cu un astfel de cip. Un singur pas mai este necesar pentru a implementa plata călătoriei cu smartphone-ul. În Spania, Vodafone a introdus serviciul SmartPass, ce facilitează utilizatorului plăţi cu telefonul mobil, folosind un cont de card preplătit, emis sub licenţă VISA. În viitor, această aplicaţie ar putea ajunge şi în ţara noastră, unde mai multe bănci locale vor permite înregistrarea cardurilor proprii pentru plăţi rapide.

3. Sistem de identificare şi acces rapid

Ca şi participant la ultimele două ediţii ale târgului Mobile World Congress de la Barcelona, am avut posibilitatea să testez tehnologia NFC pentru sisteme de identificare. În mod normal, accesul în incinta târgului se făcea cu ajutorul unui ecuson şi al unui act de identificare. În funcţie de cât era de aglomerate porţile de intrare, această verificare în doi paşi putea să dureze destul de mult. Exista însă o alternativă. Dacă foloseai smartphone-ul cu NFC şi o aplicaţie specială, puteai să intri cu o verificare mai simplă. Atunci când apropiai telefonul de un aparat de citire, agenţii de securitate de la poartă putea vedea imediat poza ta şi informaţiile de identificare. Totul dura mai puţin de 10 s pentru fiecare persoană, graţie tehnologiei NFC.

Iniţial, modulele RFID au fost folosite pentru aceste aplicaţii, însă standardul nu suportă criptarea conexiunii. Telefoanele cu NFC ar putea fi folosite astfel pentru accesul în instituţii sau în anumite încăperi. De asemenea, aplicaţiile de pe PC vor putea fi folosite doar dacă utilizatorul va apropia telefonul mobil de modulul NFC al portabilului. Aşa cum poate aţi văzut deja, unui producători de laptopuri au implementat această facilitate.

4. Automatizarea smartphone-ului cu etichete NFC

Unii producători de telefoane mobile oferă în pachet una sau mai multe etichete NFC. Aşa cum am văzut mai sus în cazul camerelor foto de la Sony, aceste etichete pot activa automat o serie întreagă de setări, aplicaţii şi facilităţi pe telefonul mobil. Spre exemplu, atunci când ajungeţi la serviciu, treceţi telefonul peste o etichetă aflată pe birou. Ea va activa profilul vibraţii, va dezactiva modulul 3G şi-l va porni pe cel WiFi. O etichetă similară, cu alte funcţii, poate fi amplasată în maşină sau pe biroul de acasă. Printre funcţiil ce pot fi activate de o etichetă NFC se numără crearea unui SMS şi trimiterea lui către unul sau mai multe contacte, lansarea unei aplicaţii, schimbarea unei setări a telefonului şi accesarea unei pagini web.

sursa: http://www.go4it.ro/telefoane-mobile/nfc-patru-motive-pentru-care-vrei-un-smartphone-cu-nfc-12504825/

Vrei sa ne cunoastem? Contacteaza-ne!