O propunere legislativa in cadrul Directivei Parlamentului European cu privire la drepturile de autor (COM/2016/0593) cuprinde doua articole foarte contestate. Acestea se refera la  mecanismele de monitorizare si filtrare a continutului incarcat de utilizatori si introduc “taxa pe link”.

Articolul 13 prevede ca platformele online trebuie sa previna incarcarea de continut protejat prin drepturi de autor. Chiar daca materialele se afla in afara circuitului comercial, utilizatorii trebuie sa obtina licenta pentru a publica acel continut.

Asadar, o parodie, un meme, un video cu muzica de fundal sau un live-stream dintr-un joc nu vor mai putea fi distribuite online fara licenta.

Sunt vizate platformele online care distribuie si stocheaza continut generat de utilizatori si care fac bani din continutul neautorizat de drepturi de autor (Facebook, GiftHub, Reddit, Instagram etc).

Filtrarea este posibila cu ajutorul sistemelor automate care vor scana matrialele inainte de a fi postate si le va bloca pe cele pe care le considera „furate”.

Mai specific, iata doar cateva va exemple de continut care va fi blocat:

  • Video cu dansul mirilor daca in fundal se aude muzica
  • Remixuri si mash-up-uri
  • Un filmulet, cu sunet, cu performanta artistului tau preferat din cadrul unui festival muzical
  • O poza cu tine in care se vede clar o imaginea unui personaj, actor sau caracter de desen animat

Desi detinatorii de drepturi de autor solicita, pe buna dreptate, masuri in ceea ce priveste distribuirea continutului in mediul online, impactul pe care il poate avea asupra utilizatorilor de internet este urias.

Articolul 11  ofera editorilor de presă dreptul  de a cere bani de la cei care distribuie fragmente (snippets) sau linkuri catre continutul lor online. Nu se face distinctie intre scopuri comerciale sau necomerciale.

Reglementarile sunt conturate in jurul prezumtiei de vinovatie – utilizatorul are intentia de a fura proprietatea intelectuala a altcuiva. Monitorizarea continutului incarcat si obligatia de a instala sisteme de filtrare a communicari incalca dreptul la libera exprimare. Faptul ca se vor aplica sanctiuni va detemina platformele sa fie extrem de atente si a elimina orice continut care ar putea atrage amenzi.

Activisti, academicieni, ONG de aparare a drepturilor omului, precum si diverse companii, trag un semnal de alarma in ceea ce priveste efectele negative ale acestei legislatii asupra dreptului de exprimare, de opinie si calitatea presei.

Propunerea legislativa a fost respinsa in Parlamentul European in 5 iulie cu 378 voturi la 278 si 31 de abtineri. Asadar, vor avea loc noi dezbateri si vot la sesiunea din Septembrie a plenului.

Mai multe informatii despre campaniile si initiativele impotriva implementari acestor reglementari si despre cum te poti implica:

Spune NU cenzurii online din Europa  – Uniunea pentru Libertatile Civile din Europa

Save Your Internet  – alianta Copyright4Creativity

Change Copyright  – Mozilla

Save The Link – ONG OpenMedia

Textul de lege poate fi consultat aici 

Vrei sa ne cunoastem? Contacteaza-ne!