avertizare situatii urgenta

Mai multe persoane au primit in ultimele zile alerte de urgenta pe telefonul mobil.

Nu e cazul sa intrati in panica, au inceput testarile sistemului Ro-Alert. Prin intermediul acestuia se pot trimite mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea populatiei in caz de urgente cum ar fi: atacuri teroriste, fenomene meteo extreme (COD ROSU) sau alte situatii care pot ameninta siguranta cetatenilor.

Sistemul, implementat si operat de catre Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta,  foloseste retelele operatorilor de telefonie mobila din Romania.  Acestia din urma sunt responsabili sa asigure compatibilitatea tehnica necesara pentru a conecta Sistemul RO-ALERT cu infrastructura proprie.

Pentru a primi mesajele de avertizare este necesar ca telefonul sa fie conectat la o retea de telefonie mobila din Romania. Dispozitivele conectate doar la retea wi-fi, PC-urile, laptop-urile si tabletele nu vor primi aceste mesaje.

Antelenele de comunicatii vor trimite mesajele doar catre telefoanele mobile care se afla in aria de acoperire in zonele afectate. Astfel, indiferent de zona in care locuiesti, vei primi mesajul daca te afli intr-o zona afectata. Totodata, nu vei primi mesajele referitoare la zona in care locuiesti daca tu nu te afli acolo in acel moment.

Daca telefonul nu este pornit sau nu are semnal, mesajele nu vor fi receptionate in timp real insa vor fi receptionate daca alerta e valabila in momentul in care telefonul e repornit sau are semnal.

Unele telefoane, achizitionate din strainatate sau de la operatori neautorizati, nu permit afisarea acestor mesaje, astfel telefonul trebuie configurat. Aici gasesti instructiuni cu privire la setarile pe care trebuie sa le faci in functie de operatorul de telefonie de care apartii.

Distribuirea alertelor catre retelele de telefonie se face prin legaturi private. Tehnologia pe care se bazeaza sistemul Ro-Alert permite antenelor de comunicatii sa identifice telefoanele aflate in aria de acoperire, astfel numele si numarul de telefon nu sunt sunt necesare si raman necunoscute. Mesajele de avertizare nu pot colecta informatii personale si nu genereaza costuri pentru utilizatori.

Testarea sistemului a inceput deja in multe zone ale tarii si continua in perioada urmatoare. Pentru sistemele iOS, testarea va incepe abia in luna decembrie. In cazul in care nu doresti sa primesti astfel de alerte le poti dezactiva.

Mai multe informatii cu privire la sistemul de avertizare in caz de urgente gasiti pe site-ul  Ro-Alert.

Vrei sa ne cunoastem? Contacteaza-ne!